Det har talats mycket om stickning de senaste åren. Men stickningens kusin, virkning, har inte fått lika mycket uppmärksamhet. Det är dags att ändra på detta.

2005 såg en ny form av gatukonst dagens ljus i Houston: stickgraffitti. Sedan dess har denna form av graffitti spritt sig över världen, till bl.a. Lidköping. Det handlar om att klä olika föremål i det offentliga rummet i garn i olika färger, för att liva upp staden.

Men det är inte bara gatukonstnärer som stickar. Det blir allt vanligare att man ser män och kvinnor, framför allt i åldern 20-30 år, som sitter med stickningar på bussen, på kaféer och på många andra ställen. Fortfarande är det dock framför allt äldre som stickar, och de kan dela med sig av kunskaperna till yngre.

Det här är naturligtvis jättekul, men man får inte glömma bort att det finns andra former av handarbete – virkning t.ex. Till skillnad från stickning är man inte begränsad till att använda garn, utan man kan också använda remsor av gamla lakan. Tekniken gör också att man kan tillverka saker som runda mattor. Då rekommenderas dock inte att använda remsor, eftersom det yttersta varvet på en matta kan bestå av 40 meter material. Istället kan man använda trikåtrasor, som man beställer på nätet.

Mer om handarbete