Sten är ett vackert naturmaterial som kan få vilken trädgård som helst att bli vacker och inbjudande. Med dekorsten, kantsten och stenmurar går det att forma trädgården på ett sätt som passar dig och din familj.

Tack vare den långa hållbarheten hos sten kommer du att kunna njuta av stenläggningen under många år framöver. Om du lägger en fiberduk under stenen slipper du dessutom problem med ogräs som annars lätt tar över. Varför inte ersätta gräsmattan med dekorsten intill huset eller kring träd och buskar för att slippa klippa gräset där? Hos AlltiSten hittar du dekorsten i olika färger och storlekar och du kan enkelt beställa online och få varorna hemlevererade.

gångslingaStenläggning för vacker inramning i trädgården

Genom att rama in rabatten med sten skapas en tydlig avgränsning från gräsmattan eller gången och du slipper dessutom besväret med ogräs som växer in i rabatten. Lavendel och rosenöga är två exempel på både vackra och tåliga perenner med lång blomningstid. Även köksträdgården mår bra av en tydlig inramning med kantsten eller en låg stenmur. Om du bygger en mur runt odlingarna skapar du även vindskydd, vilket gör att det lokala klimatet vid odlingen blir mildare.

Om du har en trädgård med nivåskillnader och en oanvändbar sluttning är stenmuren den perfekta lösningen eftersom den kan användas för att bygga upp plana terrasser. Terrasserna går att använda för odling eller som en lekyta för barnen. En vacker stenmur kan även användas för att skapa rum i trädgården. Förstärk rumskänslan med häckar, vindskydd och grusgångar till de olika platserna.

En vacker grusgång blir ännu vackrare med en tydlig inramning av kantsten och stenen gör dessutom att gruset inte riskerar att växa ihop med gräsmattan. Genom att anlägga gångar från gatan fram till entrén och även i övriga delar av trädgården där slitaget är stort blir det också enklare att skydda gräsmattan från att bli nedtrampad och ful. Om dessutom en särskild yta avgränsas för lek och bollspel medan andra ytor bara är till för odling eller avkoppling kan trädgården bli en plats för hela familjen.

Fördelar med stenläggning

  • Avgränsar ytor från varandra
  • Håller ogräset borta från gångar och rabatter
  • Skapar ett harmoniskt intryck av trädgården