Det finns fullständigt magnifika saker man kan förgylla ett barns rum med. Djupt i pedagogikens kärna ligger sambandet mellan leka och lära, och det är precis så man ska tänka när man närmar sig ett barn. Ett barn lär sig genom att leka. Det är både sociala samspel, att läsa och skriva, och kanske framför allt: lära känna varandra.

Det är med kreativitetens medel som barnet har så lätt för att ta till sig nya saker. Tänk att gå från att inte ens veta vad hej betyder, till att lista ut hur ett helt språk fungerar. Och allt detta är tack vare alla de händelser i livet som barnet möts av. Som förälder har man olika mycket tid att lägga ner på pyssel, men det är bra att se över hur mycket tid man ägnar åt sitt barn. I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att man kan hitta presenter på nätet och pyssla till kalaset. Hur kan man tänka här rent pedagogiskt?

Delta i skapandet  

Att tänka kring skapande är en mycket bra utgångspunkt när det kommer till barn. Barn älskar att skapa, att klippa och klistra, bygga (och riva!) och konstruera om. Det är så barn utforskar sin omgivning, både stora och små. På nätet finns det pusselpallar man kan beställa, eller gigantiska plus-plus bitar, mjuka och hårda klossar. Delta själv! Köper du en present till ditt eget barn kan du alltid fundera på vad du själv kan tänka dig sitta och pyssla med, för att underhålla även dig själv med ditt barn.

Barn gör gärna saker ensamma och i interaktion med andra. De flesta barn älskar att leka med sina föräldrar. Ta vara på den tiden! Så småningom blir barnet äldre och kommer aldrig mer vilja leka med dig, om du har otur! Vilket nog många tyvärr har. Men man måste betrakta varje del av barnets vardag som en pedagogisk stund. Till och med maten. anpassa lekandet efter åldern är också klokt. Från att bygga med mjuka klossar till att göra cupcakes med skolbarnet, till mer avancerade prylar med din tonåring. Så länge man tänker kreativt kan man följa med sitt barns utveckling långt upp i åldrarna.