Att få presenter är både superkul och superjobbigt, vilket gör det till en härligt märklig upplevelse. Många är det även som anser att det är minst lika kul, om inte roligare att få ge presenter, men vad är det som gäller när det kommer till presentetikett.
Presentetikett. Ja, det finns faktiskt ett ord för det, och ett viktigt sådant. Med presentetikett menas allt som har med presenter att göra – både från mottagaren och givarens håll. Allt från att ta reda på passande present till att som mottagaren sedan skicka ut tackkort vid större festligheter. Om det är någon som vet hur man ska bete sig i olika sociala sammanhang så är det verkligen Magdalena Ribbing. I en läsarfråga på dn.se ställer en läsa frågan hur man ska tänka när det kommer till presenter om man blivit bjuden, tackat ja, men sedan inte kan närvara. Magdalenas svar är enkelt och klockrent: En present sitter inte ihop med en fest utan det sitter ihop med en person. Så självfallet är det fint att ändå ge en present även om man inte kan närvara. Men, många är det som har stora svårigheter när det kommer till att finna en passande present.
Presenten är en utmaning
Årligen köper vi presenter i Sverige för 49 miljarder kronor. Detta utifrån en stor undersökning från Nordea. De dyraste presenterna är dem som människor lägger på bröllopsgåvor, och kanske är inte det konstigt. Vad man ska tänka på för att minska stressen är att presenter inte ska vara ett tvång utan något roligt som man vill ge varandra för att man uppskattar och tycker om varandra. Om någon har krav så ska man försöka tillmötesgå dessa för att alla parter ska bli glada, men till rimliga nivåer.