Allt fler unga drömmer om ett liv långt utanför staden, med en egen äppelträdgård och andra ätbara växter. En sagolik trädgård som förenar nytta med nöje, kanske kan ni livnära er på att pressa äppelcider som ni säljer på lokala marknader? Stressen från storstäderna och allt prat om utsläpp och klimat gör oss mindre sugna på det urbana. Vi drömmer om stentrappor och jordkällare, och här skriver vi om det.   

Att bygga en stentrappa och odla en prunkande äppelträdgård är något som allt fler drömmer om. Det är både hantverket, att få göra det själv att vackert naturmaterial, och att sedan kunna livnära sig på frukten av ens odling som verkar locka. För ju längre bort vi rör oss från naturen, desto starkare blir längtan hos de yngre generationerna. Nu funderar fler på hur man kan kombinera arbete med att bo på landsbygden, och fler väljer att göra sin trädgård till en besöksattraktion som kan locka turister och samtidigt passa på att sälja sina produkter direkt på gården. Cider, sylt, honung och annat brukar vara populära saker att sälja från sin gård.

Såhär bygger man en stentrappa

Såhär gör du för att lyckas med ditt projekt. Välj ut en bra plats för din stentrappa och mät hur lång, bred och hög du vill ha den. Kanske är det så att du vill att det ska vara en lång trappa upp till ditt hus, eller ska det vara en liten stentrappa utplacerad på trädgården ungefär som i en japansk trädgård? Välj sedan material som är passande för ändamålet: ska den vara tungt belastad eller lätt belastad?

Se till att ha bra fogmaterial och hör efter i din handel om du behöver specialmaskiner eller om just din trappa är enkel nog att lägga själv. Kom ihåg att en stentrappa fortfarande är ett tungt jobb och det är bra om du inte är ensam när du gör det. Se också till att du gör ett bra grundarbete. Det är viktigt att du gör det jämt och fint, annars straffar det sig när du sedan lägger stenarna och din trappa kan bli skev. Då är det tyvärr bara att börja om från början.

Därför vill fler ha en vacker trädgård

Kanske börjar det som en odlingstrend i våra städer. Fler tar sticklingar från sina krukväxter och byter med varandra, och plötsligt startar en odlingstrend som fler hakar på. Kanske är det helt enkelt inte så svårt, det här med odling, bara man lär sig grunderna? Plötsligt börjar stadens betong kännas otillgänglig och grå, och fler inser att trädgårdsarbete faktiskt är en av de få sakerna du kan göra relativt kostnadsfritt – och samtidigt öka din hälsa.

Steget från att bo i staden omgiven av plastblommor till att ha en fullt fungerande och spirande trädgård med stentrappor och ätbara växter är inte långt. Dessutom börjar fler få upp intresset för närodlat och säsongsbaserad mat. Det gör att det blir enklare att sälja vidare sin mat, och många väljer också att låta sin trädgård bli lite av en besöksattaktion där man kan hyra in sig på bed and breakfast och delta i jordbruket efter egen förmåga.